De Oprechte Haarlemse Veiling bestaat sinds 1914. In 1978 kochten vader en moeder Brinkman de veiling van de eerste eigenaar. Nu runnen ze samen met zoon, dochter en schoonzoon de veiling in de Bilderdijkstraat.
Eens per drie maanden is er een veiling. Er worden dan zo'n 3.000 kavels verkocht. Allemaal! Een kavel kan een voorwerp (een kast, een vaas, een kleed) zijn, maar ook een doos met diverse artikelen (diggelgoed, lijsten). Veel artikelen komen uit inboedels van nalatenschappen aangeboden door notarissen. Maar ook uit (delen van) inboedels aangeboden door particulieren. Bijvoorbeeld omdat ze kleiner gaan wonen. Het is ook altijd mogelijk om met een enkel voorwerp te komen om dat voor veiling aan te bieden of om te vragen wat het waard is.
Zo worden er twee prachtige zilveren theebusjes aangeboden terwijl ik net achter een kop thee zit met dochter Joke. Hoewel ik nauwelijks verschil zie, blijkt de ene uit de 18e eeuw te zijn en afkomstig uit Dokkum, Friesland, de andere uit de 19e eeuw en afkomstig uit Engeland. Ik krijg een lesje in vakmanschap en uitleg wat de merktekens op de onderkant van de busjes betekenen (land en stad van herkomst, de 'meester' die het heeft gemaakt).
Vakmanschap betekent ook, leer ik van schoonzoon Hans, dat je lopend door een huis met een 18e eeuwse kast en Biedermeier-stoelen, ziet dat een Deens designrek met kastje (die al in de garage stond) ook veilingwaardig is en in deze tijd zeker meer op zal brengen dan de antieke spullen samen.
Hard werken zo'n veiling
Zo gaat het in z'n werk. Drie maanden wordt ingebracht. Alles wordt in de computer ingevoerd, genummerd, beschreven en een richtprijs gegeven. Van dit alles wordt een catalogus - zeg maar gerust een boekje - gemaakt en naar ruim 500 abonnees gestuurd. Tijdens de kijkdagen kun je er ook eentje kopen. Van die kijkdagen zijn er drie. Daarna wordt in één dag de grote zaal omgebouwd tot veilingzaal.
Artikelen worden per soort per dagdeel geveild. Gestart wordt meestal met porselein, kristal etc, vervolgens koper, tin etc. Zo kun je van te voren bepalen wanneer je er moet zijn.
Vier dagen lang duurt de veiling. Bieden via internet doet de familie Brinkman niet. De familie kent graag haar klanten persoonlijk en bij naam. Die klanten zijn particulieren, verzamelaars, antiquairs, opkopers. Ze komen van heinde en ver. Zo ver als Ecuador en de Filipijnen. En als je tegen dochter Joke kunt zeggen 'ik heb je hier nog rond zien kruipen', dan ben je al heel lang klant. Ga je eenmaal, dan kom je vast en zeker andermaal.
Voor data van de komende veilingen zie www.oprechteveiling.nl.
Kortom: blijf op de hoogte via www.seinwezen.nl of abonneer u op de maandelijkse nieuwsbrief via redactie@einwezen.nl