• Banner
banner word lid
Mobiliteitsplan
24-04-2021, 14:46
De gemeente Haarlem heeft haar toekomstige plannen op het gebied van mobiliteit vastgelegd in het concept Mobiliteitsbeleid. Op 23 april eindigde de inspraakperiode waarbij personen en groepen hun zienswijze konden indienen op het mobiliteitsbeleid. Het Duurzaamheidscollectief Garenkokerskwartier heeft de nota uitgebreid bestudeerd en heeft deelgenomen aan een discussieavond over de nota waarbij de gemeente toelichting gaf op vragen vanuit verschillende wijken.

Kern van het mobiliteitsbeleid is dat Haarlem bereikbaar wil blijven, wil groeien en duurzamer wil worden. Haarlem zet daarom in op een mobiliteitstransitie. Daarbij geeft de stad voorrang aan schone manieren van vervoer die zo min mogelijk ruimte innemen: lopen, fietsen en schoon OV. In het mobiliteitsbeleid worden de zeven stappen toegelicht hoe Haarlem dit wil gaan doen:


1. Haarlem groeit met behoud van ruimte
2. Vervoerswijze afhankelijk van hoe ver de reis is
3. Fiets en voetganger krijgen prioriteit
4. Een duidelijke wegenstructuur gebaseerd op 30 km/uur
5. Everwichtig verdelen van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) routes: bereikbaarheid verbeteren en impact op de stad spreiden
6. Bundelen autoverkeer op hoofdroutes
7. Haarlem zet in op een duurzame gedragsverandering

Als de stappen gezet zijn, zal het merendeel van de korte afstanden binnen Haarlem per fiets of te voet afgelegd worden. Meerd dan de helft van de verplaatsingen vanuit of naar Haarlem zal met het OV of de fiets plaatsvinden.

Voor onze wijk betekent het o.a. dat de hele wijk op de Zijlweg na een 30 km/uur gebied zal worden. Ook zal ruimte voor het parkeren van auto's plaats moeten gaan maken voor meer groen en meer plek voor fietsen. Daarmee wordt de toegankelijkheid van de buurt ook beter. Hoe de gemeente het autobezit terug wil gaan dringen is nog een open vraag die bij het uitwerken van de duurzame gedragsverandering beantwoord moet gaan worden.

Het mobiliteitsbeleid is terug te vinden op: www.haarlem.nl/mobiliteitsbeleid/

Reageer op dit artikel

*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie.

 

Onthoud mijn gegevens

Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

 

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van uw reacties.