• Banner
Doe nu mee met het Buurtonderhoudsplan
Stoute beer

Stoute beer

Ons gezin woonde in de Bilderdijkstraat, dichtbij de Brouwerskade. Op een mooie zomerochtend speelde ik met een vriendje van om de hoek. En met mijn van broer op broer overgegane, bruine, maar mottige huisbeer. Maar de beer was stout en ik werd boos. En ik gooide hem van de kant zomaar in de Brouwervaart. 
Lees verder:

Thuisgekomen moest ik wel zeggen wat ik gedaan had en kreeg ik van mijn moeder flink op mijn kop. Daarna gingen twee oudere broers – ook boos en bovendien verdrietig - in hun middagpauze met een schepnetje de bodem van de vaart afdreggen. Zonder resultaat. Bruin was weg en Bruin bleef weg.
Er was In de Brouwersvaart van oudsher vrij veel 'scheepvaartverkeer'. Nog in de jaren '50 en '60 voeren er dagelijks schuiten van en naar de groenten- en bloembollenkwekerijen links en rechts van de Houtvaart. De vaart moesten daarom eens in de zoveel jaar worden uitgebaggerd. De gemeente Haarlem had speciaal hiervoor een babybaggermolen. Je kon het vaartuig in alle Haarlemse grachten aantreffen en soms dus ook in de Brouwersvaart. Jaren later fietste ik langs de Brouwersvaart en tot mijn verbazing plukte een van de werklui een blubberige, stoffen pop uit een van de emmers van het molentje. Hij spoelde hem een beetje af en gooide hem op de kant in het gras. Geloof het of niet: het was Bruin, maar nu vanuit het water van de Brouwersvaart op de kant gegooid. Onze lieve beer is nog terug thuis geweest, maar hij stonk en rotte intussen te erg om hem te bewaren.

Frits Niemeijer
Wijkbewoner van 1951 tot ca. 1975