• Banner
Banner training energiecoach

Het verhaal achter onze trapgevel

Mede geïnspireerd door Peter Hammann, die een boek schreef over de geschiedenis van het Garenkokerskwartier, ging Niek van Noppen uit de Pieter Kiesstraat op zoek naar de geschiedenis van zijn huis.

Toen wij in 1983 een koophuis zochten in Haarlem, belde mijn vriendin mij op en zei: ik heb een huis gevonden met een trapgevel! Ik was al jaren gefascineerd door de prachtige huizen aan de Gedempte Oude Gracht, en een eigen huis met een trapgevel leek ons een droom. Een paar dagen later stonden wij met een makelaar op de hoek van de Garenkokerskade en de Pieter Kiesstraat. Wat een mooie plek, wat een prachtige mengeling van groen, water, huizen uit de twintiger jaren van de 20e eeuw én huizen uit het eind van de 19e eeuw. Waar vind je zoiets? In Haarlem, in het Garenkokerskwartier!

Al snel kochten we het huis dat dateert uit 1894 en is gebouwd in opdracht van P.A. Roelofs, "tabaksfabrikant alhier", zoals hij zijn aan B&W gerichte bouwaanvraag ondertekende. Het Noord-Hollands Archief heeft een schat aan originelen en kopieën van bouwaanvragen en –tekeningen. Ons huis kreeg een vormgeving in Neo-Renaissancestijl, gebaseerd op de ontwerpen van 16e-eeuwse bouwmeester Vredeman de Vries. Bijzonder, want hoewel Vredeman als architect, als stedenbouwkundige als ingenieur en als vestingbouwer veel plannen maakte, werden er hiervan slechts weinig uitgevoerd. Vredeman pikte Italiaanse invloeden van het Italiaanse classicisme en de renaissance en introduceerde ze in Noordwest-Europa.

Getriggerd door deze informatie dachten wij: hier willen we meer van weten! Had tabaksfabrikant Roelofs een sigarenwinkel in de Pieter Kiesstraat? Er waren immers ooit veel winkels in de Pieter Kiesstraat. En wie hebben er na het gezin Roelofs in ons huis gewoond, voordat wij er kwamen in 1983? Wat is er bouwkundig gezien veranderd aan de buurt en aan ons huis?

Die vragen leidden tot een fascinerende speurtocht in de boeken, naslagwerken en websites van het Noord-Hollands Archief. De meeste van onze vragen werden daardoor beantwoord. Wel zou het nog aardig zijn als mensen uit onze wijk meer kunnen vertellen over de vele winkels die er ooit waren.

Ga zelf ook op zoek naar de geschiedenis van uw huis en verrijk daarmee het Garenkokerskwartier met kennis over ons verleden! Verzamel uw informatie en/of oud beeldmateriaal die een beeld geven van hoe het leven in onze wijk vroeger was? Mail het ons: info@garenkokerskwartier.nl. Zie ook de artikelen en tips op http://www.garenkokerskwartier.nl/onze-wijk. Wellicht kunnen we van tijd tot tijd een 'geschiedenistafel' inrichten: een fysieke en digitale plek om informatie uit te wisselen over de huizen in het Garenkokerskwartier. Laat ons weten wat uw ideeën zijn.