• Banner
Doe nu mee met het Buurtonderhoudsplan

G.A.S. Grit

Een vergeten naam in de Haarlemse geschiedenis

In elk geval heeft dát aan Grit niet gelegen. In 1960 was hij 28 jaar en woonde het gezin in de Bilderdijkstraat op no. 33 zwart. Een meisje, Ina, en een jongen, Stef, waren ruwweg van mijn leeftijd.

De Gritten waren toentertijd de eersten met televisie tussen de Schermerstraat en de Brouwerskade. En nog kleurentelevisie ook, zo werd ons - kinderen in de buurt - wijsgemaakt. Voor een stuiver (nu: ca. € 0,20) mocht de hele schare op woensdagmiddag naar de TV (1 net) komen kijken, waarvan de beeldbuis met een transparant, parelmoerachtig, regenboogkleuren vertonend vlies bedekt bleek. Dat de familie Grit op de een of andere manier wat spaarcentjes  achter de hand had (of een lening had gesloten), bleek toen er op zekere dag een fonkelnieuwe Japanse (!) gezinsauto voor de deur stond (Merk: Moyoto, Type: Olala) Ze waren hun tijd dus behoorlijk vooruit. Dat'ie fonkelde, kwam ook door de rondom geplakte, zwart-wit geblokte, reflecterende strips. Opvallen deed de auto zo des te meer, maar het was wel een beetje 'ordi'. Tot zover het gezin Grit, waarin enige tijd later nog een derde kind werd geboren – Boy. Naar de jazzbandleider Boy Edgar?

G.A.S. Grit kreeg plaatselijke faam dankzij zijn impresariaat voor de later bekend geworden zangeres Imca Marina – nu een boegbeeld van de LHBT-regenboogvlag-gemeenschap. De samenwerking, die rond 1960 begon, heeft niet lang geduurd. Imca verliet de Bilderdijkstraat en kwam in een andere Haarlemse 'stal' terecht, namelijk die van Ger Oord, van Bovema. Het grote Bovema (o.m. HMV en Parlophone - van The Beatles), was onder andere gevestigd tussen de spoorbaan en de Hyacintenlaan, in de voormalige HIN-kousenfabriek. Kort na het avontuur Imca Marina (en Shirley Zwerus?) verhuisden de Gritten naar de Louis Pasteurstraat 74, in het gloednieuwe Schalkwijk. Daar liet hij in 1966 opnieuw van zich horen, toen hij met 'Handelsonderneming Exclusive' een soort Brian Epstein (de manager van diezelfde Beatles) trachtte te worden. Op zoek naar beatgroepen, adverteerde hij onder meer in het roemruchte blad Hitweek, om grammofoonplaten uit te brengen op zijn label 'Blits'. Of dat ooit iets heeft opgeleverd, werd me niet duidelijk. Wel gaf hij in 1967 te kennen door zijn werk te weten 'dat er zeer veel talent is in Nederland'. Hij zei dit laatste in verband met een poging zijn sporen na te laten in de wereld van het omroepbestel. Hij had zich toen namelijk opgeworpen als een van de pleitbezorgers voor een nieuw op te richten omroepvereniging, de RTN (Radio Televisie Nederland). Met een algemeen als achterbaks beschouwde truuk had de AVRO het blad Televizier echter plotseling overgenomen. Televizier was gelieerd aan de RTN en de AVRO pleegde zo een coup die de nieuwe omroepvereniging niet meer te boven kwam. Of G.A.S. Grit later nog een rol speelde in de omroep- of muziekwereld, doet hier niet terzake: de familie was toen immers al enkele jaren weg uit de Bilderdijkstraat. En of Imca Marina nog herinnerd wil worden aan haar korte 'Gritperiode'? Geen idee. Maar Ina en Stef waren destijds apentrots!

Frits Niemeijer
Wijkbewoner van 1951 tot ca. 1975