• Banner
banner word lid
Met de Amsterdamse School en de Haagse School zijn we best bekend. Wat veel mensen niet weten is dat een van de grondleggers van het Nieuwe Bouwen en de Nieuwe Zakelijkheid ene Han van Loghem was, een Haarlemmer die nauwelijks bekendheid geniet in zijn eigen stad. En dat terwijl er vanuit architectuur- en bouwkunde-opleidingen in binnen en buitenland meer en meer toer
Lees verder

Mede geïnspireerd door Peter Hammann, die een boek schreef over de geschiedenis van het Garenkokerskwartier, ging Niek van Noppen uit de Pieter Kiesstraat op zoek naar de geschiedenis van zijn huis.

Toen wij in 1983 een koophuis zochten in Haarlem, belde mijn vriendin mij op en zei: ik heb een huis gevonden met een trapgevel! Ik was al jaren gefascineerd d

Lees verder
Prévinaire stonk van verre

Begon Haarlem pas echt te stinken in de negentiende eeuw door toedoen van de katoenfabriek van Prévinaire? Verhalen en feiten uit de Haarlemse geschiedenis, onderzocht en opgeschreven door historicus en buurtbewoner Peter Hammann.

Het Garenkokerskwartier was in de 19e eeuw de vestigingsplaats van één van de drie grote katoenfabrieken die Haarl

Lees verder

Wie weet meer over de statige villa die ooit het aanzien van de Hoofmanstraat bepaalde? De oproep in de vorige FLITS leverde historicus en buurtbewoner Peter Hammann een aantal mooie foto's op. Gevers en uitleners daarvan: hartelijk dank!

Lees verder
Aan het eind van de negentiende eeuw werd het eerste echt grootschalige woningbouwproject in het Garenkokerskwartier gerealiseerd. Dat was het begin van de ontwikkeling van onze wijk als Haarlemse stadswijk ten westen van de oude binnenstad.

De Zijlweg die dwars door onze wijk loopt was al eeuwen daarvoor van belang voor Haarlem als 'der weghe die men vair
Lees verder
Deel 80 van de serie Haarlemse Miniaturen gaat over het Garenkokerskwartier en is in de boekhandel verkrijgbaar. Uitgeverij Spaar-en-Hout.
Lees verder