• Banner
Doe nu mee met het Buurtonderhoudsplan
De Sierkan

De Sierkan in ijs

NV Haarlemsche Melkinrichting 'De Sierkan' werd opgericht in 1902. Het bedrijf startte in 1903 op de hoek van de Zijlweg en de Zijlsingel met de verwerking van melk tot een variëteit aan melkproducten.
Lees verder

Een vergeten naam in de Haarlemse geschiedenis

In elk geval heeft dát aan Grit niet gelegen. In 1960 was hij 28 jaar en woonde het gezin in de Bilderdijkstraat op no. 33 zwart. Een meisje, Ina, en een jongen, Stef, waren ruwweg van mijn leeftijd.
Lees verder
Het zal in 1961 of 1962 zijn geweest. Helaas ging het authentieke schrijven, dat een exacte datering mogelijk zou maken, verloren. Kees Huges – later onder meer organist in de Waalse kerk en muziektherapeut – woonde tegenover ons in de Bilderdijkstraat. Hij was een jaartje ouder dan ik – en misschien ook wel wijzer.


Lees verder
Stoute beer

Ons gezin woonde in de Bilderdijkstraat, dichtbij de Brouwerskade. Op een mooie zomerochtend speelde ik met een vriendje van om de hoek. En met mijn van broer op broer overgegane, bruine, maar mottige huisbeer. Maar de beer was stout en ik werd boos. En ik gooide hem van de kant zomaar in de Brouwervaart. 
Lees verder:

Lees verder
Vroeger, toen was het koud!

Frits Niemeijer was van 1951 tot aan 1975 een echte Garenkoker. Middenin deze rare tijd haalt Frits herinneringen op. Zo herinnert hij zich de winterse hel van '63 en hoe hij samen met zijn broer in de duinen een reddingsplan voor verzwakte watervogels organiseerde.
Lees verder:

Lees verder
Prévinaire stonk van verre

Begon Haarlem pas echt te stinken in de negentiende eeuw door toedoen van de katoenfabriek van Prévinaire? Verhalen en feiten uit de Haarlemse geschiedenis, onderzocht en opgeschreven door historicus en buurtbewoner Peter Hammann.

Het Garenkokerskwartier was in de 19e eeuw de vestigingsplaats van één van de drie grote katoenfabrieken die Haarl

Lees verder