• Banner
banner word lid
Van gaskachels naar hybride warmtepomp

Van gaskachels naar hybride warmtepomp

Oudere huizen in het Garenkokerskwartier niet geschikt voor duurzaamheidsinitiatieven? Niet geschikt voor een hybride warmtepomp? Juist wel. Maar eerst isoleren! Dit is het verhaal van een bewoner uit het Garenkokerkwartier, die door lid te worden van de Buurtcoöperatie mooie stappen heeft gezet om voor een groot deel aardgasvrij te worden.
Toen wij in 1983 in het Garenkokerskwartier kwamen wonen werden de huiskamers verwarmd door 2 gaskacheltjes. Zodra er kinderen kwamen schaften we voor de slaapkamers 3 gevelkachels aan, in de badkamer installeerden we een elektrisch kacheltje - een ware stroomvreter! De douche werd gevoed door een geiser. We betaalden ons blauw aan gas. Snabilié, gevestigd op de hoek van de Zijlweg en de Eerste Hasselaarsstraat - waar nu de nieuwe praktijk voor een huisarts wordt gebouwd - was onze trouwe 'hofleverancier' van kachels. Wat een leuke winkel was dat!

In 1990 lieten we de houten vloeren in de huiskamers vervangen door een geïsoleerde betonnen vloer. Aan de achterzijde werden enkele ramen met dubbel glas geplaatst. In 2006 zetten we een volgende stap: we lieten het dak isoleren, bij de uitbreiding van ons huis aan de achterkant werden vloeren, muren en ramen geïsoleerd. En we kregen centrale verwarming: wat een weelde! Alle losse kachels (7 in totaal) verdwenen uit ons huis.

We werden omstreeks 2015 lid van Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier en maakten we dankbaar gebruik van het Buurtonderhoudsplan, het Hoomdossier en de adviezen van een energiecoach. Daardoor konden we systematisch het onderhoud en de duurzaamheid van ons huis monitoren.

Toen er in Nederland plannen kwamen om aardgasvrij te worden en ook Haarlem steeds gasvrijer wilde worden, konden wij natuurlijk niet achterblijven. Zonnepanelen kunnen wij niet plaatsen (te weinig zon en ruimte op ons dak) maar we wilden vorig jaar wel de inmiddels 15 jaar oude cv-ketel vervangen. Na adviezen van de energiecoach van de Buurtcoöperatie én een bezoek aan het Remeha Experience Center aan de Gedempte Oude Gracht besloten we tot installatie van een nieuwe cv-ketel én een hybride warmtepomp; een ideale combinatie voor ons huis. In december 2021 hadden we de offerte in huis: een Elga ACE 4kw hybride warmtepomp (stroom) plus een nieuwe Remeha cv-ketel (gas). En een mooie thermostaat erbij die je via een app op je mobiel - ook op afstand - kan bedienen. Alles werd eind januari geïnstalleerd, op één dag, lekker snel!

Op zolder hangen twee prachtige, geluidloze apparaten, buiten op het platte dak staat de licht zoemende buitenunit, behorend bij de hybride warmtepomp. Geen geluidsoverlast. De verwarming van ons huis voelt veel aangenamer aan dan bij de oude installatie het geval was. De cv-ketel stond toen aan of uit; het was dan vaak te warm of juist te koud. De huidige, modulerende installatie zorgt ervoor dat de verwarming van ons huis veel gelijkmatiger is.

De hybride warmtepomp doet zijn werk tot het buiten kouder wordt dan 4 ◦C, daaronder neemt de cv-ketel de verwarming over. De afgelopen weken waren ideaal voor onze nieuwe installatie: het werd nauwelijks kouder dan die 4 ◦C. Resultaten voor gebruik en kosten zijn voor zo'n korte periode haast niet te geven, maar een voorlopige indicatie wijst uit: gasverbruik veel lager, stroomverbruik hoger, energiekosten bijna gehalveerd. En vergeet niet de rijkssubsidie op de hybride warmtepomp; in ons geval € 2.550.