• Banner

Buurtonderhoudsplan


In 2017 is er door een projectteam van de buurtcooperatie Duurzaam Garenkokerskwartier samen met de stichting Huizenaanpak gewerkt aan het opzetten van een buurtonderhoudsplan.

Buurtonderhoudsplan
Het Garenkokerskwartier telt ruim 1500 woningen. De wijk heeft een goede sociale samenhang en een sterke buurtcoöperatie met ruim 300 leden. De vele vooroorlogse woningen in de buurt zijn moeilijk te isoleren en hebben te maken met vochtige kelders en koude vloeren. Onderhoud aan een huis kost volgens Vereniging Eigen Huis gemiddeld € 300 per maand. Vermenigvuldigd met het aantal woningen in de wijk ontstaan financiële kansen om onderhoud gebundeld en efficiënt uit te voeren.

De Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier onderneemt dan ook actie door voorstellen te maken voor gezamenlijk onderhoud aan de woningen. Door op duurzame wijze bijvoorbeeld schilderwerk, (vloer)isolatie en het oplossen van vochtproblemen samen te laten uitvoeren, neemt het wooncomfort toe en het energiegebruik af. Maar je kunt ook denken aan de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen, zonnecollectoren of (hybride) warmtepompen. Deze aanpak draagt ook bij aan de doelstelling 'Haarlem klimaatneutraal in 2030'. De gemeente wil namelijk al in 2040 van het gas af zijn dus de tijd begint te dringen! Ook zal de gaswinning in Groningen versneld worden afgebouwd, zoals uitgebreid in het nieuws is geweest.

Als eerste actie binnen het buurtonderhoudsplan hebben we in 2017 een collectieve schilderactie georganiseerd, desgewenst gecombineerd met dubbel glas en de aanpak van vochtproblemen. Je kunt je hiervoor nog aanmelden op de website van Klus op Maat.

Meedoen?
Als je interesse hebt in het buurtonderhoudsplan lees dan hier hoe je je kunt aanmelden. Zie ook de video over het buurtonderhoudsplan.
Zonnepanelenactie Hubo Marinus Haarlem
Heb je interesse in zonnepanelen op je huis? De Hubo aan de Zijlweg heeft nu in samenwerking met Enie een aanbod voor het kopen of huren van zonnepanelen. Zie voor meer informatie https://www.enie.nl/hubo/ of download de Lees verder
Actie vloerisolatie tot 1 maart 2019!
Op woensdag 14 november hebben we in het kader van het buurtonderhoudsplan een thema avond georganiseerd over vloerisolatie in het Seinwezen.
Lees verder
Doe mee met het buurtonderhoudsplan!
Op dit moment doen al ongeveer 100 buurtbewoners van het Garenkokerskwartier mee met het buurtonderhoudsplan. De buurtcooperatie wil graag zoveel mogelijk huizen in de wijk laten deelnemen, zodat we meer gezamenlijke onderhoudsprojecten kunnen starten.
Lees verder
Energiebesparen doe je nu!
De overheid heeft recent een nieuwe website gelanceerd met tips om energie te besparen, zie https://www.energiebesparendoejenu.nl/.
Lees verder
Tip: Warmtepompverkenner
Op de website https://warmtepompverkenner.nl/ kun je gratis onafhankelijk advies krijgen welk type warmtepomp het meest geschikt is voor je huis.
Lees verder
Adviseer je buren over energiebesparing!
Als je maatregelen hebt getroffen in je huis om energie te besparen kun je dat laten weten door deze maatregelenposter te downloaden en op te hangen op je raam. Daarmee geef je aan je buren aan dat ze vragen kunnen stellen over hoe je het hebt aangepakt!
Lees verder
Partners van het buurtonderhoudsplan
De buurtcooperatie Duurzaam Garenkokerskwartier werkt met het buurtonderhoudsplan samen met de Stichting Huizenaanpak, de Hubo aan de Zijlweg en de gemeente Haarlem.

Stichting Huizenaanpak
Huizenaanpak is een samenwerking tussen onafhankelijke adviseurs zoals energiespecialisten en architecten en lokale aannemers die onderhoudsklussen
Lees verder
Invulparty Buurtonderhoudsplan
Op woensdagavond 12 september hebben we een tweede invulparty georganiseerd voor het buurtonderhoudsplan. We begonnen weer met een presentatie, deze keer over duurzaam verwarmen door Ben Lindeman. Daarna was er tijd voor discussie en vragen over het buurtonderhoudsplan en gingen we aan de slag met het online invullen van de gegevens van de huizen. De slide
Lees verder
Garenkokers van het gas af / vervolgd!
Op de derde avond met als thema "Garenkokers van het gas af" kwam de Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra weer terug om meer te vertellen over een Nul op de Meter concept op basis van infrarood panelen. De avond werd gehouden in het Seinwezen en de opkomst was weer goed.
Lees verder
Resultaten tweede avond "Garenkokers van het gas af"
Op woensdag 7 maart was de tweede avond over "Garenkokers van het gas af". De avond was goed bezocht met ongeveer 80 buurtbewoners. We hebben de resultaten gepresenteerd van de eerste 50 huizen die tot dusver mee hebben gedaan aan het buurtonderhoudsplan. Verder hield de Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra een inspirerende toespraak over de energietransitie.
Lees verder