• Banner

Buurtonderhoudsplan


Sinds 2017 is er door een projectteam van de buurtcooperatie Duurzaam Garenkokerskwartier samen met de stichting Huizenaanpak gewerkt aan het opzetten van een buurtonderhoudsplan.

Buurtonderhoudsplan
Het Garenkokerskwartier telt ruim 1500 woningen. De wijk heeft een goede sociale samenhang en een sterke buurtcoöperatie met ruim 300 leden. De vele vooroorlogse woningen in de buurt zijn moeilijk te isoleren en hebben te maken met vochtige kelders en koude vloeren. Onderhoud aan een huis kost volgens Vereniging Eigen Huis gemiddeld € 300 per maand. Vermenigvuldigd met het aantal woningen in de wijk ontstaan financiële kansen om onderhoud gebundeld en efficiënt uit te voeren.

De Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier onderneemt dan ook actie door voorstellen te maken voor gezamenlijk onderhoud aan de woningen. Door op duurzame wijze bijvoorbeeld schilderwerk, (vloer)isolatie en het oplossen van vochtproblemen samen te laten uitvoeren, neemt het wooncomfort toe en het energiegebruik af. Maar je kunt ook denken aan de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen, zonnecollectoren of (hybride) warmtepompen. Deze aanpak draagt ook bij aan de doelstelling 'Haarlem klimaatneutraal in 2030'. De gemeente wil namelijk al in 2040 van het gas af zijn dus de tijd begint te dringen! Ook zal de gaswinning in Groningen versneld worden afgebouwd, zoals uitgebreid in het nieuws is geweest.

Meedoen?
Als je interesse hebt in het buurtonderhoudsplan lees dan hier hoe je je kunt aanmelden. Zie ook de video over het buurtonderhoudsplan.
Nieuwe subsidie voor isolatie (SEEH)
Sinds 15 augustus 2019 is er een nieuwe subsidieregeling van kracht geworden voor isolatiemaatregelen voor huizen.
Lees verder
Garenkokers van het gas af - vervolgd!
Op dinsdagavond 11 juni hebben Wienand van Dijk en Sam de Guchteneire van de gemeente Haarlem een toelichting gegeven op het nieuwe plan voor de energietransitie van de stad en wat dat betekent voor onze wijk. Verder presenteerde Andries Tieleman een update van het buurtonderhoudsplan, de aanpak van de buurtcooperatie om het Garenkokerskwartier zoveel mogelijk duurzaa
Lees verder
Doe mee met het buurtonderhoudsplan!
Op dit moment doen al ongeveer 100 buurtbewoners van het Garenkokerskwartier mee met het buurtonderhoudsplan. De buurtcooperatie wil graag zoveel mogelijk huizen in de wijk laten deelnemen, zodat we meer gezamenlijke onderhoudsprojecten kunnen starten.
Lees verder
Partners van het buurtonderhoudsplan
De buurtcooperatie Duurzaam Garenkokerskwartier werkt met het buurtonderhoudsplan samen met de Stichting Huizenaanpak, de Hubo aan de Zijlweg en de gemeente Haarlem.

Stichting Huizenaanpak
Huizenaanpak is een samenwerking tussen onafhankelijke adviseurs zoals energiespecialisten en architecten en lokale aannemers die onderhoudsklussen
Lees verder
Subsidie Haarlem Aardgasvrij
In 2050 stopt Nederland met aardgas om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af. De gemeente bereidt de stad voor op een aardgasvrije toekomst. Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen om hun woning gasvrij te maken. De subsidie is bedoeld om u te helpen uw woning aardgasvrij te maken.

Lees verder
Schilderactie 2019
Ook dit jaar hebben we weer een schilderactie in het buurtonderhoudsplan. We werken met lokale schilders uit de buurt die de wijk goed kennen. Naast schilderen kun je de klus ook combineren met het aanpakken van vochtproblemen en het plaatsen van dubbel glas. Voor deelnemers aan het buurtonderhoudsplan geldt het speciale aanbod dat er geen steigerkosten worden gereken
Lees verder
Zonnepanelenactie Hubo Marinus Haarlem
Heb je interesse in zonnepanelen op je huis? De Hubo aan de Zijlweg heeft nu in samenwerking met Enie een aanbod voor het kopen of huren van zonnepanelen. Zie voor meer informatie https://www.enie.nl/hubo/ of download de Lees verder
Actie vloerisolatie
Op woensdag 14 november hebben we in het kader van het buurtonderhoudsplan een thema avond georganiseerd over vloerisolatie in het Seinwezen.
Lees verder
Energiebesparen doe je nu!
De overheid heeft recent een nieuwe website gelanceerd met tips om energie te besparen, zie https://www.energiebesparendoejenu.nl/.
Lees verder
Tip: Warmtepompverkenner
Op de website https://warmtepompverkenner.nl/ kun je gratis onafhankelijk advies krijgen welk type warmtepomp het meest geschikt is voor je huis.
Lees verder