• Banner
Banner training energiecoach

Buurtonderhoudsplan


Sinds 2017 is er door een projectteam van de buurtcooperatie Duurzaam Garenkokerskwartier gewerkt aan het opzetten van een buurtonderhoudsplan.

Buurtonderhoudsplan
Het Garenkokerskwartier telt ruim 1500 woningen. De wijk heeft een goede sociale samenhang en een sterke buurtcoöperatie met ruim 270 leden. De vele vooroorlogse woningen in de buurt zijn moeilijk te isoleren en hebben te maken met vochtige kelders en koude vloeren. Onderhoud aan een huis kost volgens Vereniging Eigen Huis gemiddeld € 300 per maand. Vermenigvuldigd met het aantal woningen in de wijk ontstaan financiële kansen om onderhoud gebundeld en efficiënt uit te voeren.

De Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier onderneemt dan ook actie door voorstellen te maken voor gezamenlijk onderhoud aan de woningen. Door op duurzame wijze bijvoorbeeld schilderwerk, (vloer)isolatie en het oplossen van vochtproblemen samen te laten uitvoeren, neemt het wooncomfort toe en het energiegebruik af. Maar je kunt ook denken aan de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen, zonnecollectoren of (hybride) warmtepompen. Deze aanpak draagt ook bij aan de doelstelling 'Haarlem klimaatneutraal in 2030'. De gemeente wil namelijk al in 2040 van het gas af zijn dus de tijd begint te dringen! Ook zal de gaswinning in Groningen versneld worden afgebouwd, zoals uitgebreid in het nieuws is geweest.

Meedoen?
Als je interesse hebt in het buurtonderhoudsplan lees dan hier hoe je je kunt aanmelden. Zie ook de video over het buurtonderhoudsplan.
Doe mee met het buurtonderhoudsplan!
Op dit moment doen al ongeveer 130 buurtbewoners van het Garenkokerskwartier mee met het buurtonderhoudsplan. De buurtcooperatie wil graag zoveel mogelijk huizen in de wijk laten deelnemen, zodat we meer gezamenlijke onderhoudsprojecten kunnen starten.
Lees verder
Van gaskachels naar hybride warmtepomp
Oudere huizen in het Garenkokerskwartier niet geschikt voor duurzaamheidsinitiatieven? Niet geschikt voor een hybride warmtepomp? Juist wel. Maar eerst isoleren! Dit is het verhaal van een bewoner uit het Garenkokerkwartier, die door lid te worden van de Buurtcoöperatie mooie stappen heeft gezet om voor een groot deel aardgasvrij te worden.
Lees verder
Warmtepompactie
In Haarlem is sinds enige tijd een showroom waar je warmtepompen aan het werk kunt zien en horen. Het Remeha Experience Center zit aan de Gedempte Oude Gracht 24 en is op afspraak te bezoeken.
Lees verder
Training Energiecoaches
De buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier wil graag de bewoners van onze buurt stimuleren om woningen te verduurzamen. Daar blijkt in de praktijk vaak een hoop tijd in te gaan zitten, omdat niet iedereen de nodige kennis in huis heeft. De buurtcoöperatie organiseert daarom een gratis training om als Energiecoach aan de slag te kunnen en zo elkaar verder op weg
Lees verder
Schilderactie
Ook dit jaar hebben we weer een schilderactie in het buurtonderhoudsplan. We werken met lokale schilders uit de buurt die de wijk goed kennen. Naast schilderen kun je de klus ook combineren met het aanpakken van vochtproblemen en het plaatsen van dubbel glas. Voor deelnemers aan het buurtonderhoudsplan geldt het speciale aanbod dat er geen steigerkosten worden gereken
Lees verder
ISDE subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en isolatie
Sinds begin 2021 is de Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE) uitgebreid met isolatiemaatregelen voor huizen. Lees er meer over op de website van RVO.
Lees verder
Garenkokers van het gas af - vervolgd!
Op dinsdagavond 11 juni 2019 hebben Wienand van Dijk en Sam de Guchteneire van de gemeente Haarlem een toelichting gegeven op het nieuwe plan voor de energietransitie van de stad en wat dat betekent voor onze wijk. Verder presenteerde Andries Tieleman een update van het buurtonderhoudsplan, de aanpak van de buurtcooperatie om het Garenkokerskwartier zoveel mogelijk du
Lees verder
Partners van het buurtonderhoudsplan

De buurtcooperatie Duurzaam Garenkokerskwartier werkt met het buurtonderhoudsplan samen met de Stichting Hoom, Marinus Kluswijs aan de Zijlweg en de gemeente Haarlem.

Stichting Hoom
Samen met stichting Hoom hebben we het HoomDossier ontwikkeld. Een online dossier voor je hui

Lees verder
Subsidie Haarlem Aardgasvrij
In 2050 stopt Nederland met aardgas om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af. De gemeente bereidt de stad voor op een aardgasvrije toekomst. Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen om hun woning gasvrij te maken. De subsidie is bedoeld om u te helpen uw woning aardgasvrij te maken.

Lees verder
Actie vloerisolatie
Op woensdag 14 november 2018 hebben we in het kader van het buurtonderhoudsplan een thema avond georganiseerd over vloerisolatie in het Seinwezen.
Lees verder