• Banner
banner word lid

Buren voor elkaar

Op de website informeert de buurtcoöperatie wat buren nog meer voor elkaar kunnen betekenen. De inspiratie voor de Buren voor Elkaar pagina komt van de website van de Gemeente Haarlem: Samen voor Elkaar.

,,In Haarlem maken we met elkaar de stad; als inwoners, opvoeders, kinderen, jongeren, ouderen, ondernemers, sociaal-maatschappelijke organisaties en als gemeente. We zijn er samen voor elkaar" (haarlem.nl/samen-voor-elkaar)

De buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier gebruikt ook Facebook en Nextdoor om de buren te informeren:
https://www.facebook.com/Garenkokerskwartier/
https://zijlwegoost.nextdoor.nl/news_feed/?is=sidebar
Dit is een platform om een oproepje te doen in de wijk. Ook kun je zelf een groep aanmaken. Bijvoorbeeld als je oppas zoekt voor je kinderen of huisdier of als je spullen wil uitlenen.

Maak je je zorgen over je buren of heb je zelf behoefte aan ondersteuning? Dan kun je het beste contact opnemen met het Sociaal Wijkteam van Zuid-West. Het Sociaal Wijkteam kijkt samen met bewoners hoe problemen opgelost kunnen worden in de eigen omgeving. Binnen het Sociaal Wijkteam werken professionals van verschillende organisaties met elkaar samen.
Stuur een e-mail sturen: wijkteam-zuidwest@haarlem.nl
Voor meer informatie: http://www.samenvoorelkaar.nl/sociaal-wijkteams/

Ontmoeten in het Garenkokerskwartier

1. De schone stoep Ruim af en toe de rommel op die op straat ligt. Dan kun je over afval op straat praten met iemand die toevallig voorbijloopt.

2. Op straat zijn Repareer je fiets, of poets je auto op straat. Schoffel je voortuin of verf je voordeur. Zonder haast. Neem een klapstoel en thermosfles koffie mee naar buiten. Dan weet iedereen dat je de tijd ervoor neemt. Veel mensen die langskomen zullen spontaan met je gaan praten.

3. Leen je spullen makkelijk uit Bied je boor, ladder, snoeischaar, auto of wat dan ook aan om buren te helpen. Of ga zelf iets lenen bij buren in plaats van te huren bij een doe-het-zelfzaak en bied daarna aan dat de ander ook bij jou iets kan lenen. Stel je meteen even voor.

4. Neem de tijd voor je buren Sommige mensen in Nederland hebben weinig familie en zijn meer afhankelijk van leuke collega's of leuke buren voor contact. Probeer zo'n contact te zijn voor iemand.

5. Kinderen Kinderen en zwangerschappen zijn een dankbare bron van contact in de buurt. Iedereen wil er wel over babbelen; neem er dan ook de tijd voor. Stuur alle directe buren een geboortekaartje. Wees gastvrij naar kinderen van de buren.

6. Organiseer een activiteit
Door een simpele koffieochtend kan je elkaar al leren kennen. Ideeën voor de hele buurt? Of inspiratie nodig? Vraag de buurtcoöperatie om hulp info@duurzaamgarenkokerskwartier.nl

Waar kan ik online nog meer lezen?

http://www.rosehaghe.nl/het-zaeltje/ De ontmoetingsplek voor het Garenkokerskwartier. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd.
https://buuv.nu/ De buurtmarktplaats voor en door bewoners. Waar vraag en aanbod elkaar vinden.
https://haarlem.buuv.nu/ Met meer dan 70 deelnemers uit het Garenkokerskwartier.
http://www.samenvoorelkaar.nl/ Samen kunnen we ervoor zorgen dat alle Haarlemmers mee kunnen doen.
http://www.degroenemug.nl/ Samen duurzaam in mijn wijk.
http://www.buitenbeter.nl/ Meld snel en makkelijk een probleem bij de Gemeente. Zoals afval naast een container.

Belangrijke telefoonnummers

Bij spoed Ambulance, Brandweer en Politie 112
Politie (geen spoed) 0900 8844
Gemeente Haarlem Handhaving 023 511 51 15
Gemeente Handhaving buiten kantoortijden 511 49 50, E-mail antwoord@haarlem.nl
SOS telefonisch hulpdienst 023 547 14 71